Get Adobe Flash player

Gyermekkönyvtári élet

 2024. április 27.

Anyák napja - barkácsolás

2024. április 27-én, a közelgő anyák napjára készülve, könyvtárunkban kis ajándékokat barkácsoltunk a gyerekekkel és szüleikkel.


 
 

2024. április 22.
A Föld napja

A Föld napja alkalmából több óvodai és iskolai csoport látogatott el könyvtárunkba, ahol játékos foglalkozáson vettek részt.

 


2024. április 15.

Költészet napja

A magyar kötészet napja alkalmából Zoltáni Zsolt előadóművész "Zenélő költészet" című műsorán énekelt és mondott együtt verseket a barcsi iskolákból érkező csaknem 100 kisgyermek.
 
 

2024. április 10.
Kiállításmegnyitó
 
2024. április 10-én a Barcsi Szivárvány EGYMI diákjainak kiállítás-megnyitójára került sor a Barcsi Városi Könyvtár ifjúsági részlegén.
A kiállítás 2024. május 31-ig tekinthető meg.
Szeretettel várjuk az érdeklődőket!
 
 
 
 
 
 

 

2024. március 23.

Léghajó színház: A virágzó ház

A közelgő húsvét alkalmából 2024. március 23-án, szombat délelőtt, a Léghajó Színház: A virágzó ház című vidám meséjét láthatták a könyvtárba betérő kicsik és nagyok.

 


2024. március 14.

Kiállításmegnyitó

A könyvtár ifjúsági részlegén már hagyomány, hogy egy fiatal alkotó mutatkozik be.

2024. március 14-én Grosics Nóra kiállításának megnyitójára gyűltek össze az érdeklődők.

2024. március 13.

Városi vers- és prózamondó verseny

VÁROSI VERS - ÉS PRÓZAMONDÓ VERSENY - ALSÓ TAGOZAT
2024. március 13-án Barcs Város Önkormányzatának felhívására ismét megrendeztük a városi vers- és prózamondó versenyt, az általános iskolák alsó tagozatos tanulói számára. Idén 27 kisdiák versmondásával emlékeztünk 1848. március 15-e dicsőséges pillanataira.
A versmondás előtt az ünnepi hangulatot emelte Kovács Gábor muzsikus előadóművész gondolataival, dalaival.
EREDMÉNYEK:
1-2.osztály: I. helyezett: Bodakos Benett – Deák F. Ált. Isk. 2. o.
Felkészítő tanár: Gaják Gabriella
II. helyezett: Kereszthegyi Máté – Deák Ferenc Ált. Isk. 2.o
Felkészítő tanár: Margiticsné Németh Rózsa
III. helyezett: Nagy Marcell – Deák Ferenc Ált. Isk. 2.o.
Felkészítő tanár: Gaják Gabriella
3-4. osztály: I. helyezett: Kocsis Heléna – Arany j. Ált. Isk. 4. o.
Felkészítő tanár: Szabó Annamária
II. helyezett: Bellai Korina –Arany János Ált. Isk. 4. o.
Felkészítő tanár: Szabó Annamária
III. helyezett: Szili Vanda – Deák Ferenc Ált. Isk. 4. o.
Felkészítő tanár: Horváth Ágnes
Különdíj:
Babos Hunor – Arany János Ált. Isk. 3. o.
Felkészítő tanár: Tárnokiné Berencsi Éva
Racsek Regő - Deák Ferenc Ált. Isk. 4.o
Felkészítő tanár: Szabóné Boros Szilvia
Gratulálunk minden versmondónak!

 

 

2024. Február 10. SZAKMAI NAP

Február 13-án szakmai napot tartottunk, melyen a nagykanizsai #Halis István Városi Könyvtár# munkatársai megismertettek bennünket az általuk kidolgozott, már évek óta sikeresen használt és népszerű AZOLO nevű olvasásnépszerűsítő programmal.
Ezúton is köszönjük mindenkinek a részvételt.
 
 
 
 
 
 

 

 

2024. február 10. Farsang

 

2024. január 3 - február 10.

Bálint Ágnes vándorkiállítás

 

Köszönjük a Móra Kiadónak, hogy a Bálint Ágnes Vándorkiállításnak a mi könyvtárunk is otthont adhatott. Mazsola, Tádé, Frakk, Szerénke, Lukrécia és a többi kedves mesehős nagy örömet szerzett gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. 

A csoportosan hozzánk látogató gyerekek lelkes érdeklődéssel hallgatták a meséket a diafilm-vetítések alatt.


 

 2024. január 4-5.

Szünidei Játszóház

 Könyvtárunkban Szünidei Játszóházzal nyitottuk az új évet. 2024. január 4-én, csütörtökön és január 5-én, pénteken sok kisgyermek vett részt a programon szüleivel, nagyszüleivel. Papírszínház-mesét hallgattak, papírból pingvint és hóembert készítettek, társasjátékoztak, csocsóztak, pingpongoztak és bobocart is vezethettek nálunk.

 

 

2023. december 16.

Téli varázs

2023. december 16-án szombaton délelőtt a Grimaszk Színház "Téli varázs" című zenés mesejátékára vártuk a családokat a könyvtárba.

 

2023. december 8.

Családi nap

2023. december 8-án 16.30-19.30-ig családi napra hívtuk a könyvtárba érkezőket. Lehetőség volt kipróbálni a Virtuális valóság szemüvegeket kardozással és hullámvasúttal. A Class VR szemüvegekkel elutazhattak messzi tájakra. Volr arcfestés, lufihajtogatás és csillámtetoválás is. A több helyszínen megvalósuló programok mellett nagy sikere volt a zsíros kenyérnek és a meleg teának is.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

2023. december 6.

Mikulás a könyvtárban

2023. december 6-án a családok Rosta Géza Mikulásváró zenés műsorán vehettek részt.

Ezután a gyermekek nagy örömére egy szép lovashintóval megérkezett hozzánk a Mikulás is.

 

 

 

 

2023. december 2. Adventi barkácsolás

 Könyvtárunkban 2023. december 2-án, szombaton vidáman készítettek együtt gyerekek és szüleik, nagyszüleik karácsonyfákat, télapókat és rénszarvasokat.

 

2023. október 30. Kiállításmegnyitó

2023. október 30-án újabb fiatal tehetség, Kiss Niki kiállításának megnyitójára vártuk az érdeklődőket a könyvtárba. Az alkotások 2023. december 9-ig megtekinthetőek a könyvtár Ifjúsági részlegében. Szeretettel várunk mindenkit!

 

2023. október 12. Kiállításmegnyitó

2023. október 12-én Boda Nóra, a Széchényi Ferenc Gimnázium  11. évfolyamos diákjának kiállítását nyitottuk meg könyvtárunkban. A kiállítást megnyitotta Pávics Judit, a Széchényi Ferenc Gimnázium pedagógusa. Nóra a festményei mellett a megnyitón saját szerzeményű, szívhezszóló dallal is megörvendeztette az érdeklődőket, amelyet egymaga, gitárkísérettel adott elő. A kiállítás megtekinthető 2023. október 12 - 30. között. Szeretettel várjuk!

 

 

 

2023. október 2-8 Országos Könyvtári Napok

2023. október 8-án vasárnap, az Országos Könyvtári Napok -Könyves Vasárnapon átadtuk az Év olvasója címet, Békefi Fanni gyermekkönyvtári, és Raffainé Gerlecz Mónika felnőtt könyvtári olvasóknak. Gratulálunk a díjazottaknak!A gyermekeket a Grimask Színház előadásával, lufihajtogatással és csillám tetoválással, a felnőtt olvasókat könyvvásárral, és ingyenes beiratkozással vártuk.

 

 

 

2023. szeptember 30. Népmese Napja

2023. szeptember 30-án szombaton a Magyar Népmese Napja alkalmából a Léghajó Meseszínház a "Furulyás Palkó" című népmesével elevenítette  meg a népmesékben lévő népi humort bölcsességet. Ezzel nagy örömet okozva a barcsi családok apraja-nagyja számára.

 

2023. szeptember 22. Európai Mobilitási Hét

Az Európai Mobilitási Hét alkalmából 3. osztályos gyerekekkel beszélgettünk a környezetbarát közlekedésről.

 

 

2023. szeptember 13. Kiállításmegnyitó 

  2023. szeptember 13-án László Patrik kiállitásának megnyitóján vettek részt az érdeklődők a Barcsi Városi Könyvtár ifjúsági részlegén.

A kiállítás október 21-ig megtekinthető. Várjuk az érdeklődőket!

 

2023. június 26-30. Olvasótábor

 

2023. június 26-30. között Olvasótábort szerveztünk könyvtárunkban.

A résztvevő 21 kisdiáknak az együtt töltött napok alatt játékosan bemutattuk könyvtárunkat és az itt igénybe vehető szolgáltatásokat. Szórakoztató formában klasszikus és kortárs irodalmi alkotásokkal ismerkedtünk velük, és igyekeztünk az olvasás értékközvetítő szerepét erősíteni körükben. Programunk fontos része volt kulturális és természeti értékek megtekintése is. Kerékpártúrát szerveztünk a Duna-Dráva Nemzeti Par Drávaszentesi Bemutatóközpontjába, ellátogattunk a Tűzoltóságra, vonattal kirándultunk Szigetvárra a Zrínyi Várba és lubickoltunk a Barcsi Gyógyfürdőben. Az együtt töltött kellemes, vidám napokon a gyerekekkel barkácsoltunk, pingpongoztunk, csocsóztunk, társasjátékokkal játszottunk, labdáztunk és sokat nevettünk.

A 21 kisdiáknak az együtt töltött napok alatt játékosan bemutattuk könyvtárunkat és az itt igénybe vehető szolgáltatásokat. Szórakoztató formában klasszikus és kortárs irodalmi alkotásokkal ismerkedtünk velük, és igyekeztünk az olvasás értékközvetítő szerepét erősíteni körükben. Programunk fontos része volt kulturális és természeti értékek megtekintése is. Kerékpártúrát szerveztünk a Duna-Dráva Nemzeti

Park Drávaszentesi Bemutatóközpontjába, ellátogattunk a Tűzoltóságra, vonattal kirándultunk Szigetvárra a Zrínyi Várba és lubickoltunk a Barcsi Gyógyfürdőben. Az együtt töltött kellemes, vidám napokon a gyerekekkel barkácsoltunk, pingpongoztunk, csocsóztunk, társasjátékokkal játszottunk, labdáztunk és sokat nevettünk.

2023. június 26., hétfő

 

A tábor első napján ismerkedős és önismereti játékokat játszottunk, majd könyvtárhasználati foglalkozás és játékos könyvtárhasználati vetélkedő következett. Délután a Barcsi Tűzoltóságra látogattunk, ahol megismerkehettünk a tűzoltók munkájával. 

 

2023. június 27., kedd

 

Kedden kerékpárral tekertünk Drávaszentesre, a cél a Duna-Dráva Nemzeti Park Dráva Kapu Bemutatóközpontja volt. Itt kisétáltunk az állatokhoz, simogathattuk és etethettük is őket.. Ezután felmásztunk a kilátóra, megnéztük a kiállítást, majd pizza falatozása után játszottunk a játszótéren is. Vidáman bicikliztünk vissza a könyvtárba.

 

2023. június 28., szerda

 

Szerdán délelőtt könyves vetélkedőn mérték össze tudásukat a gyerekek. Ezután "Legyél te is könyvmoly!" - játékon életkor szerint csoportokban felváltva kortárs és klasszikus regényekkel ismerkedtünk. Közben sokat barkácsoltunk, bobocaroztunk, labdáztunk. Később lubickoltunk a Barcsi Gyógyfürdőben.

 

 

2023. június 29., csütörtök

Csütörtökön vonatra szálltunk és Szigetvárra utaztunk. A zírínyi Várban megtekintettük a történeti kiállítást, érdekes fegyverbemutatón vettünk részt. Aztán a "Megállítani Szulejmánt!" interaktív kiállításon kipróbáltuk a VR szemüvegeket, a terepasztalt, az időutazó-buszt és számos más érdekességet.

Ebéd után a Molnár Imre Városi Könyvtárba látogattunk el.

 

 

 

2023. június 30., péntek

 Pénteken ismét "Legyél te is könyvmoly!"  játékon életkor szerint csoportokban felváltva kortárs és klasszikus regényekkel ismerkedtünk. Emellett sokat barkácsoltunk, bobocaroztunk, labdáztunk. Egész nap egy ugrálóváron ugrálhattak a gyerekek és az udvaron sokféle népi játékot is kipróbálhattak.  

 

 

2023. június 3. Gyermek- és családi nap

 

2023. április 11. Költészet napja

 

KÖLTÉSZET NAPJA alkalmából Kovács Attila író "Petőfi, mielőtt sztár lett" előadását hallhattuk könyvtárunkban, 4 csoportban, 230 gyermekkel. Köszönjük az érdekes és tanulságos programot, a gyerekeknek pedig a részvételt!

 

 

  

 

 

 

2023. április 1. Húsvéti játszóház

2023. április 1-én húsvéti játszóházba vártuk a gyerekeket. Együtt énekeltünk és nevettünk Rosta Géza: Tavaszköszöntő című, vidám zenés műsorán. Aztán húsvéti kosárkákat, nyuszikat és pillangókat készíthettek a résztvevők. Közben igazi nyuszit is simogathattak a gyerekek.
Kellemes húsvéti ünnepet kívánunk a rendezvényen készült képekkel!
 
 
 
 

 

2023. március 24. Kiállítás-megnyitó

 

A Barcsi Városi Könyvtár Ifjúsági részlegén Hartmann Róbert kiállítása látható 2023. március 24-től. A kiállítást megnyitotta Eperjesiné Pósz Tünde rajztanár.

Szeretettel várjuk az érdeklődőket május 24-ig!

 

 

 

 

2023. március 8. Városi vers- és prózamondó verseny 1848. március 15. tiszteletére

 
VÁROSI VERS - ÉS PRÓZAMONDÓ VERSENY - ALSÓ TAGOZAT
 
2023. március 8-án Barcs Város Önkormányzatának felhívására ismét megrendeztük a városi vers- és prózamondó versenyt, az általános iskolák alsó tagozatos tanulói számára.
Idén 24 kisdiák versmondásával emlékeztünk 1848. március 15-e dicsőséges pillanataira.
A versmondás előtt az ünnepi hangulatot emelte Kovács Gábor muzsikus előadóművész gondolataival, dalaival.
Gratulálunk minden versmondónak!
 
EREDMÉNYEK:
 
1-2.osztály:
I. helyezett:
Remete Dávid János – Deák F. Ált. Isk..2. o.
Felkészítő tanár: Flóriánné Freiszberger Andrea
II. helyezett:
Nagy Marcell – Deák Ferenc Ált. Isk. 1.o
Felkészítő tanár: Gaják Gabriella
III. helyezett:
Kismárton Liliána – Deák Ferenc Ált. Isk.1.o.
Felkészítő tanár: Gaják Gabriella
 
3-4. osztály:
I. helyezett:
Szili Vanda – Deák F. Ált. Isk. 3. o.
Felkészítő tanár: Horváth Ágnes
II. helyezett:
Kocsis Heléna –Arany János Ált. Isk. 3. o.
Felkészítő tanár: Szarkáné Bögödei Ildikó
III. helyezett:
Horváth Léna – Deák Ferenc Ált. Isk. 4. o.
Felkészítő tanár: Horváth Ágnes
 
Különdíj:
Ander Koppány – Arany János Ált. Isk. 1. o.
Felkészítő tanár: Peperő Edit
Losteiner Péter – Arany János Ált. Isk.2. o.
Felkészítő tanár: Tárnokiné Berencsi Éva
 
 
 
 
 
 
 

 

 

2023. február 22. Vidám farsangi délelőtt

A Kultúr Találka Együttes 2023 február 22-én vidám, zenés farsangi előadással szórakoztatta a gyerekeket könyvtárunkban.

 

  

2023. február 18. Farsang

2023. február 18-án farsangra vártuk a gyerekeket. A jelmezbe öltözött gyerekekkel és felnőttekkel álarcokat készítettünk és vidám ügyességi játékokat játszottunk.

A délelőtt nagyon jó hangulatban telt. Köszönjük, hogy velünk mókáztak!


 

2023. január 19. Kiállítás-megnyitó 

A Barcsi Városi Könyvtár ifjúsági részlegében már hagyomány, hogy egy fiatal alkotónak biztosítunk bemutatkozást. 2023. január 19-én Losteiner Flóra kiállításának megnyitójára gyűltek össze az érdeklődők szép számmal. Flórát és alkotásait Eperjesiné Pósz Tünde rajztanár mutatta be.
A tárlat megtekinthető 2023. március 18-ig. Szeretettel várunk minden érdeklődőt! 
 
 
 
 
 

 

 2022. december - Advent a könyvtárban

2022. december 17. "Karácsony-váró"

2022. december 17-én a Hangerdő Társulat: "Karácsony-váró" című előadását láthatták a hozzánk látogatók.

 

2022. december 3. Mikulás és Karmpusz kalandjai

2022. december 3-án könyvtárunkban a Hangerdő Társulat előadásában Mikulás és segítője, a Krampusz zenés műsorral

szórakoztatták a megjelent gyerekeket, felnőtteket.
 
 
 
 
 
 

 

2022. Országos Könyvtári Napok

2022. október 9. Könyves Vasárnap

2022. október 9-én, a Könyves Vasárnapon sokszínű programmal vártuk a hozzánk látogatókat.

 

Az Év Olvasója Díj átadása

Az Országos Könyvtári Napok alkalmából idén is átadtuk "AZ ÉV OLVASÓJA" díjat.

2022-ben a felnőttek közül Tóthné Horváth Margit, a gyermekek közül Kecskés Csenge kapta meg a címet.

Gratulálunk nekik!

Örülünk, hogy szorgalmasan járnak hozzánk, szeretettel várjuk őket ezután is!

 

 

 

Az Egyszer volt, hol nem volt... rajzpályázat eredményhirdetése

 

 

A rajzpályázatra 131 szebbnél szebb alkotás érkezett. 

 Gratulálunk minden kis alkotónak!

A művekből készült kiállítás megtekinthető a könyvtár kiállítóterében. 


 

2022. október 9. Zenés színház

Hangerdő Társulat: Szamárfüles varázskönyv

 

 

2022. október 9. Arcfestés és lufihajtogatás

 

 

 

 

 2022. október 4. Állatok Világnapja

 Néhány napja könyvtárunkba látogatott a Barcsi Deák Ferenc Sportiskolai Általános Iskola 4. osztálya Ács-Magyar Mercédesz pedagógus vezetésével.

Az Állatok Világnapja alkalmából vidám állatos-könyves vetélkedőn vehettek részt.

Várunk titeket legközelebb is!

 

 

 

2022. október 1. Népmese napja

 A Barcsi Városi Könyvtárban 2022. október 1-én, szombaton a Léghajó Társulat "A három kívánság" című népmesét adta elő. A zenés délelőttön a népmesékben rejlő bölcsesség megelevenedett a kb. 110 érdeklődőből álló közönség előtt, s vidám perceket szerzett kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

 
 
 
 
 
 

2022. szeptember 30. Népmese napja

A Népmese napján óvodás csoport látogatott el hozzánk. A délelőtt nagyon jó hangulatban telt,

a gyermekkönyvtáros népmesét olvasott, aztán koronákat készítettünk közösen.

 

2022. szeptember 29.

A napokban könyvtárunkba látogatott az Arany János Általános Iskola 5. osztálya Takó Ágota pedagógus vezetésével.

Jó hangulatú délutánt töltöttünk együtt. Várunk titeket legközelebb is!

 

2022. szeptember 15-től Eperjesi Réka kiállítása

Kiállítás Eperjesi Réka alkotásaiból
A Barcsi Városi Könyvtár ifjúsági részlegében harmadik alkalommal mutatkozik be ifjú művész.
2022. szeptember 15-én, számos érdeklődő előtt Eperjesi Réka alkotásaiból nyitottunk meg kiállítást
Hucsek Éva rajztanár köszöntőjével. Réka munkáihoz gratulálunk!
A teremben azóta sok látogató fordult meg. A tárlat megtekinthető 2022. december 9-ig.
Várunk minden érdeklődőt! 
 
 

 

 

 2022. július 4-8. Olvasótábor

 

Olvasótábort szervezett könyvtárunk 2022. július 4-8. között. A táborban 30 általános iskolás gyermek vett részt. A programok között szerepelt játékos könyvtár-ismereti foglalkozás, strandolás és a tűzoltóságra is ellátogattunk. Kedden Pécsre, a Zsolnay Kulturális Negyedbe, csütörtökön a bikali élménybirtokra kirándultunk. Pénteken a Vakok és Gyengénlátók érzékenyítő foglalkozását követően zenés bábjátékot láthattak a táborozók. A program a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.


 

 

2022. július 4. hétfő

 

A gyerekekkel ismerkedős játékokat játszottunk. Ezután önyvtárhasználati foglalkozást és vetélkedőt tartottunk nekik. Délután a tűzoltóságra látogattunk el.

 

2022. július 5. kedd

 

Kedden Pécsre utaztunk a Zsolnay Kulurális Negyedbe. Előadáson vettünk részt a Planetáriumban, majd  "Varázsóra" címmel érdekes fizikai kísérleteket láthattunk és végezhettünk. Aztán a Labor-Interaktív varázstérben játszottunk.

 

2022. július 6. szerda

 

Szerdán ellátogattunk a Barcsi Gyógyfürdő és Rekreációs Központba. Délután "Legyél te is könyvmoly!" játékot játszottunk és kortárs irodalmi játékokkal ismerkedtünk korosztályokra szerint. Kutyák, cicák és hernyók is készültek papírbók a közös barkácsoláson.

 

 

2022. július 7. csütörtök

 

Csütörtökön autóbusszal Bikalra, a Középkori Élménybirtokra utaztunk. Sok kalandban volt részünk. Meglepetésekkel teli élmény volt a boszorkány és a kovács háza. Részt vettünk a Flúgos zenetörténet előadáson, kipróbáltuk tánccal és énekkel Ugi mama varázsiskoláját is. Végül lovagi torna bemutatón izgultunk.

 

2022. július 8. péntek

 

Pénteken délelőtt a Vakok és Gyengénlátók Somogy Megyei Egyesülete képviselői jöttek el hozzánk. A gyerekeknek érzékenyítő foglalkozást tartottak, ahol meséltek a látássérültek életéről. A gyerekek pedig szemkötővel próbálhattak járni, írni, színezni és játszani. Délután könyvekkel ismerkedtünk és játszottunk. Aztán a Hangoló Színház: Gyümölcskenyér című zenés irodalmi előadásán vettünk részt, amelyan Nagy Bandó András megzenésített versei hangzottak el.

 

 

 

2022. június 17. Grafika-kiállítás

 

2022. június 4. Gyermeknap

 

2022. június 4-én Gyermeknap alkalmából vendégünk volt a GRIMASZK - SZÍNHÁZ.

A "Szenzációóóó! - kaland a szafari parkban"című előadáson együtt nevettünk gyerekek és felnőttek. 

 

2022. május 23-29. Közösségek hete

2022. május 24. Családi nap

 

2022. május 24-én a Közösségek hete rendezvénysorozathoz kapcsolódva családi napra vártuk a barcsi lakosságot. 

A kaposvári Mosolygyár Egyesületnek köszönhetően a virtuális valóságban barangolhattak a gyerekek és felnőttek egyaránt. A VR szemüvegek használatával felülhettek egy hullámvasútra és akár Párizsba vagy Koppenhágába is ellátogathattak. Emellett gyönyörű, színes homokképeket is készíthetett mindenki.

 

2022. május 23-25. Színezd ki a teret!

2022. május 23-25. között a könyvtár előtti tér kiszínezésére vártuk városunk lakosait.

A járdára színes krétával rajzolhattak egyénileg vagy közösen a hozzánk látogatók.

Szép számmal jöttek ovisok, általános iskolások, középiskolások, felnőttek és nyugdíjasok is, így szép színessé varázsoltuk közösen a teret.

 

2022. május 17. Információzz!

 

 

A Barcsi Városi Könyvtár részt vesz a Könyvtáros Tanárok Egyesületének kiadásában megjelent "Információzz! - De miért?" kézikönyv kipróbálási folyamatában.

Ennek keretében május 17-én Gaják Gabriella pedagógussal  a Deák Ferenc Általános Iskola 4. osztályos tanulói jöttek el egy foglalkozásra.

 

 

2022. május 12. Információzz!

A Barcsi Városi Könyvtár részt vesz a Könyvtáros Tanárok Egyesületének kiadásában megjelent "Információzz!" tankönyv kipróbálási folyamatában. Ennek keretében május 12-én Nuszplné Várvölgyi Ágnes pedagógussal  az Arany János Általános Iskola 6. osztályos tanulói jöttek el egy foglalkozásra. 

 

2022. május 12. Kiállításmegnyitó

 

Horváth Lilinek a Barcsi Vikár Béla Művészeti Iskola Grafika Tanszak diákjának képzőművészeti kiállításának megnyitóján vehettek részt az érdeklődők 2022. május 12-én a könyvtárban. A kiállítást megnyitotta Eperjesiné Pósz Tünde a Grafika Tanszak tanára. A kiállítás megtekinthető 2022. május 30-ig a Barcsi Városi Könyvtár ifjúsági részlegében. Szeretettel várjuk az érdeklődőket!

 

2022. április 27.

2022. április 27-én a A Mosolygyár Egyesület látogatott el hozzánk.

Délelőtt több csoportban, középiskolásoknak és általános iskolásoknak mutatták meg a virtuális valóság csodáit.

 

 

2022. április 11. Költészet napja

 Április 11-én, a költészet napján, verses-zenés előadásra vártuk a felső tagozatos diákokat.

A "Szamárfül" című, vidám műsoron Figura Ede verselt, énekelt, gitározott nekünk.

 

 

2022. április 9. Húsvéti családi délelőtt

 A húsvéti készülődés jegyében április 9-én a Léghajó Színház látogatott el hozzánk Szegedről.

A "Nyuszi Gyuszi, a rettentő nyúl" című előadás alatt egy vidám délelőtt töltöttünk együtt sok kisgyermekkel és szüleikkel.
Kellemes húsvéti ünnepet kívánunk mindenkinek!

 

 

 

 

2022. április 6-9. Digitális Témahét


2022. április 2. Húsvéti barkácsolás

 

Húsvéti kézműveskedésre vártuk a gyerekeket április 2-án.

A vidám délelőttön barkácsolás közben nyuszit is simogathattak a családok.

 

 

2022. március 17. Kiállítás

 

2022. március 9. Vers- és prózamondó verseny

2022. március 9-én Barcs Város Önkormányzatának felhívására ismét megrendeztük a városi vers- és prózamondó versenyt, az általános iskolák alsó tagozatos tanulói számára. Idén 15 kisdiák versmondásával emlékeztünk 1848. március 15-e dicsőséges pillanataira. A versmondás előtt az ünnepi hangulatot gondolataival, zenével emelte Kovács Gábor muzsikus előadóművész.

VÁROSI VERS - ÉS PRÓZAMONDÓ VERSENY EREDMÉNYEI - ALSÓ TAGOZAT

1-2.osztály

I. helyezés

Drávecz – Ballon Bertalan – Deák F. Ált. Isk..2. o. Felkészítő tanár: Szabóné Boros Szilvia

II. helyezés

Végvári Gábor – Szivárvány EGYMI 1. o. Felkészítő tanár: Molnár Ágnes

III. helyezés

Búzás Kevin – Szivárvány EGYMI 1. o Felkészítő tanár: Molnár Ágnes

 

3-4. osztály

I. helyezés

Horváth Bibiána – Deák F. Ált. Isk. 4. o. Felkészítő tanár: Gaják Gabriella

II. helyezés

Tanics Balázs János – Deák Ferenc Ált. Isk. 4. o. Felkészítő tanár: Margiticsné Németh Rózsa

III. helyezés

Halász Diána – Deák Ferenc Ált. Isk. 4. o. Felkészítő tanár: Gaják Gabriella


Különdíj:

Tóth Liliána – Deák Ferenc Ált. Isk. 4. o. Felkészítő tanár: Gaják Gabriella

Kecskés Csenge – Deák Ferenc Ált. Isk. 4. o. Felkészítő tanár: Gaják Gabriella

 

Gratulálunk a versmondóknak és a felkészítőknek!

 

2022. február 26. Farsang

 

2022. február 26-án tartottuk farsangi rendezvényünket, ahol a hozzánk látogató gyermekeken kívül a könyvtár dolgozói is jelmezbe öltöztek. Volt lehetőség álarc készítésre és játékra is. A jelmezben érkezőknek kis ajándékkal kedveskedtünk.

 

2021. Advent a könyvtárban

2021. december 18. Grimask Színház

 

2021. december 18-án zenés-mesés délelőttel vártuk a gyerekeket és szüleiket, nagyszüleiket.

A karácsonyvárás jegyében a Grimask Színáz Tele...puttony című előadásán nagyon jól szórakoztunk együtt. 

 

2021. december 1- Adventi igézet

 

2021. december 1-22. között sok kedves olvasónk vett részt az "ADVENTI IGÉZET" közös verselésünkön egy-egy versrészlet elmondásával.

Igazán ünnepi hangulatú versek keltek életre a gyermekek és felnőttek közreműködésével.

Köszönjük a versmondóknak, hogy ezzel emelték az ünnepi várakozás fényét.

 

 

2021. december 9.

Digitális Jólét Program Utazó Digitális Élményközpont

2021. december 9-én a Barcsi Városi Könyvtár DJP Pont látta vendégül az Utazó Digitális Élményközpontot. A város öt intézményéből érkeztek diákok a programra. Összesen 181 fő ismerkedett a digitális eszközökkel. A középiskolások és az általános iskolások egyaránt nagy érdeklődéssel hallgatták a rövid ismertetőt, ezt követően kipróbálhatták a legújabb infokommunikációs és digitális eszközöket. Köszönjük a DJP Hálózatnak hogy biztosította számunkra ezt a lehetőséget, amelynek 181 fő örülhetett.
 
 
 
 
 
 

2021. december 8. Tekergő Bábszínház

2021. december 8-án a könyvtárban járt a Tekergő Bábszínház.

A furfangos Mikulás című vidám előadást a város 80 óvodása tekintette meg.

 

 

2021. december 6. Mikulás 

 2021. december 6-án Mikulás napi "Találd meg a könyvet!" programot szervezett a Barcsi Városi Könyvtár.

A város különböző helyein helyeztek el könyveket a könyvtár munkatársai.

 

A szerencsés megtalálóknak köszönet a képekért!

 

2021. december 4. Mikulásváró

 

2021. október 9-25. Code Week

 2021. október 19. - Kódolási hét a könyvtárban 

Mitől okos az okoseszköz?

2021. október 19-én a CodeWeek program keretében a Barcsi Városi Könyvtár DJP Pontján ismét alsó tagozatos gyermekek 2 csoportban ismerkedtek az okos eszközökkel. A gyermekek a bemutatott eszközöket működés közben láthatták, és felnőtt segítségével kipróbálhatták. Okos eszközök segítségével QR kódos feladványt fejtettek meg.
 
 
 
BLOKK programozás alapjai
 
A Barcsi Városi Könyvtár DJP Pontján alsó tagozatos gyermekek ismét 2 csoportban ismerkedtek a blokk-programozás alapjaival, a https://studio.code.org oldal segítségével. Eközben fejlődik az algoritmikus gondolkodásuk és a probléma-megoldó képességük is.
 
 
 

2021. október 19. Code Week - Kódolási Hét középiskolásoknak

2021. október 19-én a Barcsi Városi Könyvtár DJP Pontján a Széchényi Ferenc Gimnázium és Kollégium és a KSZC Dráva Völgye Technikum és Gimnázium diákjai ismerkedtek az Arduino nyílt forrású fejlesztőplatformmal. Ez a program olcsó és egyszerű megoldásokat nyújt a vezérlések (okosotthon, robotika) építéséhez. Emellett kipróbálhatták a ClassVR - Osztálytermi virtuális valóság élményt, amely új technológia. Célja, hogy ellenőrzött, biztonságos környezetben nyújtson érzékszervi stimulációs- és oktatási élményt. Több virtuális valóság/kierjesztett valóság témát kipróbálhattak a diákok, amely során történelem, természet, híres helyek, fizika, tudomány és művészet tématerületeket érintettek. 

Köszönjük a Mosolygyár Egyesület közreműködését! 

 

 

 

 

 

 

2021. október 15. Code Week - Kódolási Hét a könyvtárban! 

Mitől okos az okoseszköz?

2021. október 15-én a CodeWeek program keretében a Barcsi Városi Könyvtár DJP Pontján alsó tagozatos gyermekek 2 csoportban ismerkedtek az okos eszközökkel. A gyermekek a bemutatott eszközöket működés közben láthatták, és felnőtt segítségével kipróbálhatták. Okos eszközök segítségével QR kódos feladványt fejtettek meg.
 
 
 
 
 

 

BLOKK programozás alapjai

A Barcsi Városi Könyvtár DJP Pontján alsó tagozatos gyermekek 2 csoportban ismerkedtek a blokk-programozás alapjaival, a https://studio.code.org oldal segítségével. Eközben fejlődik az algoritmikus gondolkodásuk és a probléma-megoldó képességük is.
 
 

 

 

2021. október 4 - 10.

Országos Könyvtári Napok

 

Az év olvasója díj gyermek nyertese 2021-ben:

Dancs Kristóf

GRIMASK SZÍNHÁZ - ÁLLATI LA FONTAINE

 

2021. október 2. A Magyar Népmese Napja

Zenés népmesével vártuk a családokat a Magyar Népmese Napja alkalmából könyvtárunkban.
Szombat délelőtt a Mesekocsi Színház elevenítette meg AZ ÁLLATOK NYELVÉN TUDÓ JUHÁSZ történetét.
Örülünk, hogy a csaknem 100 látogatóval egy vidám délelőttöt tölthettünk együtt, ahol a népmesékben lévő bölcsesség és humor megelevenedett.
 
 
 
 
 
 
 

 

2021. szeptember 28. A Magyar Népmese Napja

A Magyar Népmese Napja alkalmából kedden zenés népmesével vártuk városunk óvodásait. A Grimask Színház elevenítette meg
A három kismalac és a farkas történetét.
Örülünk, hogy egy vidám délelőttöt tölthettünk együtt!
 
 
 

 

2021. szeptember 22. Bringás reggeli

A Barcsi Városi Könyvtár ötödik alkalommal csatlakozott a Magyar Kerékpárosklub országos programjához.
2021. szeptember 22-én 6.30 és 10 óra között „zacskónyi” reggelin kívül meleg teával és friss pogácsával is vártuk a kerékpárosokat a könyvtár előtt.
2021-ben is népszerű volt a program, 235 db zacskó reggeli fogyott el. A reggelizők között iskolába igyekvő diákok, munkába siető felnőttek, a gyermeküket óvodába kísérő szülők gyermekükkel, vagy célzottan a program kedvéért tekerő felnőttek és csoportosan érkező diákok voltak.
A Bringás reggeli keretében délelőtt a gyermekkönyvtárban két csoportban óvodások vettek részt a programhoz kapcsolódó ismeretterjesztő előadáson. A kicsiket túró rudival vártuk.
Köszönjük a programon való részvételt és a támogatást a Magyar Kerékpárosklubnak, és Barcs Város Óvodája és Bölcsődéjének!

 

 

2021. június 12. Nyárköszöntő

A NYÁRKÖSZÖNTŐ vidám délellőttön sok család, csaknem 120 fő látogatott el rendezvényünkre könyvtárunk elé. A gyerekek és felnőttek részt vettek a Hangoló Színház - Állatok olimpiája című zenés műsorán, ezután egy bohóc lufikat hajtogatott nekik, ugrálóváron ugrálhattak, színezhettek és természetesen könyveket is kölcsönözhettek. Köszönjük, hogy eljöttek hozzánk!

 A kollégák lelkes csapata

2021. május 10-16. Közösségek hete

Idén ismét csatlakoztunk a KÖZÖSSÉGEK HETE országos programsorozathoz. Ennek keretében május 11. és 14. között a hozzánk látogató kicsi és nagyobb gyerekek krétarajzzal színesítették a könyvtár előtti teret.

 

  

 

2021. március 11.

Vers- és prózamondó verseny 1848. március 15. tiszteletére

 

2021. február 10. "Téli igézet"

A "Téli igézet" versíró pályázat díjazott művei alsó tagozatos kis költőktől:

Pozsonyi Boglárka: Családi korizás

Bukovics Anna Szófia: A Tél

 A "Téli igézet" versíró pályázat díjazott művei felső tagozatos költőktől:

Bencsik Soma: Vágyakozás

Kálmán László: Fehér hótakaró

 

A "Téli igézet" versíró pályázat díjazott műve középiskolás költőtől:

Wágner Bence:  Bűnbak tél

 

 

2021. január 22. IRODALMI KVÍZ

A MAGYAR KULTÚRA NAPJA TISZTELETÉRE 

A magyar kultúra napja tiszteletére online játékra hívtuk a lakosságot a Barcsi Városi Könyvtár Facebook oldalán.
Az irodalmi kvízt megfejthették gyermekek és felnőttek is.
A helyes megfejtést beküldők között jutalmat sorsoltunk ki.
Beküldési határidő: január 31. volt.
A helyes megfejtést beküldők közül kisorsolt nyertes:
Nagy Veronika.
Gratulálunk!
Köszönjük, hogy velünk játszottak!

 

2020. "Téli igézet"

 

2020. december Ünnepi könyvszelfi

Ünnepi Könyvszelfi játékunk kisorsolt nyertesei:
Sebestyén Csenge és Szücs Anna.
Köszönjük, hogy velünk játszottak!
  

2020. október 16-30.

Code Week - Európai Kódolási Hét

Könyvtárunk 12 eseménnyel csatlakozott a Code Week - Európai Kódolási Hét rendezvénysorozathoz. 4 gyermekcsoportot vártunk a "Mitől okos az okosezköz", 4 csoportot pedig a  "Blokk programozás alapjai" című programokra. Könyvtárunk Facebook oldalán Képes logikai fejtörőt és QR kódos könyvajánlókat tettünk közzé. A megfejtők közül kisorsoltunk 4 szerencsés nyertest: Krisztbaum Jánosné, Német András. Gratulálunk a szerencsés nyerteseknek!

 

 

 

2020. október 5-11.

Országos Könyvtári Napok

2020. október 7-10. Honismereti nyomozás

Az Országos Könyvtári Napok keretében Honismereti nyomozásra hívtuk Barcs lakóit. A jelentkezőknek honismereti értékeket kellett megkeresni a városban, azokkal szelfit készíteni, s a képet elküldeni könyvtárunkba.
A velünk játszók közül sorsolással választottunk ki egy résztvevőt, akit kis ajándékkal jutalmaztunk.
A szerencsés nyertes: Harasztia Domonkos
A legnagyobb létszámmal velünk játszó csapat pedig a Széchényi Ferenc Gimnázium csapata, Bíró Józsefné kollégiumi nevelőtanár vezetésével.
Minden játékosnak gratulálunk!

 

  

2020. október 11. Könyves Vasárnap

Az Országos Könyvtári Napok keretében 2020. október 11-én vasárnap rendkívüli nyitva tartással vártuk olvasóinkat. Ez alkalomból online kihirdettük "AZ ÉV OLVASÓJA" cím nyerteseit is. Idén a felnőttek közül Varga Ilona, a gyermekek közül Gelencsér Brigitta kapta meg a címet. Gratulálunk nekik!  
10 órától Teleki Csaba tartott bemutatót a makettkészítés fortélyairól. A felnőttek ingyenesen beiratkozhattak. A gyermekek őszi ablakdíszeket barkácsolhattak, ugrálhattak a könyvtár teraszán felállított ugrálóvárban, közben lufifigurákat hajtogattak nekik. Lehetőség volt még csocsózásra és pingpongozásra is.

 

 

2020. szeptember 9. Bringás reggeli

A Barcsi Városi Könyvtár negyedszer csatlakozott a Magyar Kerékpárosklub országos programjához.
2020. szeptember 9-én 6.30 és 10 óra között vártuk a könyvtár elé kerekezőket, akik egy „zacskónyi” reggelit vehettek át. A használt könyvekből könyvvásárt is tartottunk. A reggelizők között iskolába igyekvő diákok, munkába siető felnőttek, a gyermeküket óvodába kísérő szülők gyermekükkel, vagy célzottan a program kedvéért tekerő felnőttek, és csoportosan érkező diákok voltak. A Bringás Reggeli keretében délelőtt a gyermekkönyvtárba óvodások érkeztek a város 2 óvodájából egy-egy ismeretterjesztő foglalkozásra „Tekerj az egészségért” címmel.
Köszönjük a programon való részvételt és a támogatást!

 

 

2020. május 13-17. Közösségek hete

2020. május 13-17. Honismereti nyomozás

Játékra invitál a Barcsi Városi Könyvtár!

Jelentkezz a játékra a könyvtár Facebook oldalán (https://www.facebook.com/konyvtarbarcs) üzenetben
vagy e-mailen (  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. " style="color: rgb(153, 0, 0);"> Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. ) a „játék” szó elküldésével
és kövesd az utasításokat! 

Keressük meg együtt játékosan a lakóhelyünk értékeit!

A feladványok képes ismertetőt tartalmaznak barcsi alkotásokról és épületekről, melyet elküldünk a jelentkezőknek, s ezeket kell felkeresni.  A játék nyílt, bárki részt vehet a megfelelő digitális eszközök, és digitális írástudás birtokában. Minden helyszínről egy olyan képet kell küldeni üzenetben, ahol a háttérben a feladványokon szereplő emlékmű, vagy épület szerepel, előtérben pedig a játékban résztvevő személy (szelfi).

A feladványok egymás után 1-2 km távolságra vannak, így kb. egy óra alatt teljesíthető a játék.

A sikeres megfejtők között nyereményt sorsolunk ki!

Nyomozzatok velünk!

 

 

2020. február 22. Farsang a könyvtárban

 

2020. február 22-én, szombaton farsangi álarcokat készíthettek a könyvtárba betérő gyermekek és szüleik. Ezen a napon a könyvtár dolgozói is jelmezben várták az olvasókat.

 

 

 

2020. január24. 3D nyomtató a könyvtárban

2020. január 24-én a helyi általános iskolákból 4 osztály látogatott el hozzánk.

A DJP Hálózat 3D nyomtatójának működését figyelhették meg a gyerekek.

Néhányan nagy örömükre, egy-egy apró nyomtatott tárgyat is hazavihettek.

 

 

2020. január 15. 3D nyomtató a könyvtárban

A Barcsi Városi Könyvtárban lévő DJP Pontra is megérkezett a DJP Hálózat utazó 3D nyomtatója.

A gyerekek és felnőttek nagy érdeklődéssel vették körül. 

 

 

 2019. december 21. Advent a könyvtárban

2019. december 21-én, szombaton a Tekergő bábszínház utazott el hozzánk. A népes közönséggel a Bundás Bocsok karácsonya című bábjátékkal hangolódtunk a közelgő ünnepre.

 

 

 

2019. december 13. "STAR WARS PÉNTEK"

2019. december 13-án STAR WARS PÉNTEKRE vártuk az érdeklődőket.

A gyerekek és a felnőttek különféle játékokat próbálhattak ki a virtuális valóságban, többek között fénykardozhattak, hullámvasutazhattak, bokszolhattak.

Ismerkedhettek, fotózkodhattak STAR WARS szereplőkkel is.

A legkisebbek adventi homokképeket készíthettek.

 

 

 

2019. december 13. Író-olvasó találkozó Holden Rose íróval

 

2019. december 13-án vendégünk volt Holden Rose, alias Kovács Attila író.
A harmadik osztályos gyermekeknek vidám hangulatú olvasásnépszerűsítő előadásokat tartott, s a saját könyveit is bemutatta játékos feladatok segítségével.

 

 

 

2019. december 7. Advent a könyvtárban

Az advent jegyében könyvtárunkban 2019. december 7-én Ribizli bohóc műsorát láthatták az érdekődők.

Ezután a Mikulás is meglátogatott minket, vidámságot, s apró édességet hozott a gyerekeknek.

Később ünnepi hangulatú homokképeket is készíthettek az ügyeskezűek.

 

 

2019. október 17. Code Week

 A Barcsi Városi Könyvtárban lévő DJP Ponttal csatlakoztunk a EU Code Week rendezvénysorozathoz. A Szivárnyány EGYMI alsó tagozatos diákjai a https://studio.code.org oldal segítségével jó hangulatban ismerkedtek a Blokk-programozás alapjaival.

 

2019. Országos Könyvtári Napok

2019. október 3. "Varázsóra"

2019. október 3-án, csütörtökön 7-8. osztályos diákokat láttunk vendégül, akik Dr Szász János természettudományi ismeretterjesztő előadásán vettek részt,

amelyet rengeteg látványos kísérlet tett különösen érdekessé.

 

2019. október 6. "Könyves vasárnap"

Figura Ede: a brémai muzsikusok című zenés előadásán jól szórakoztak a gyerekek és a felnőttek is.

 

 

"Meseország - Mosolyország"

A gyermekkönyvtárban arcfestésen vehettek részt a gyerekek, Gazdag Renáta közreműködésével.

 

 

 

2019. szeptember 28. A népmese napja

Könyvtárunkban 2019. szeptember 28-án délelőtt a GRIMASK SZÍNHÁZ: Terülj, terülj…című zenés bábjátékát láthatták az érdeklődők.

A vidám népmesét közel 90 gyermek és felnőtt tekintette meg.

 

 

2019. szeptember 5. Bringás Reggeli

 A Barcsi Városi Könyvtár harmadszor csatlakozott a Magyar Kerékpárosklub országos programjához. 

2019. szeptember 5-én a Bringás reggelin 7 és 11 óra között vártuk a könyvtár elé kerekezőket, akik egy „zacskónyi” reggelit vehettek át. A használt könyvekből könyvvásárt is tartottunk.
A reggelizők között iskolába igyekvő diákok, munkába siető felnőttek, a gyermeküket óvodába kísérő szülők gyermekükkel, vagy célzottan a program kedvéért tekerő felnőttek, és csoportosan érkező diákok voltak.
A Bringás Reggeli keretében délelőtt a gyermekkönyvtárba az óvodásokat vártuk egy ismeretterjesztő előadásra „Tekerj az egészségért” címmel.
Köszönjük a programon való részvételt és a támogatást!

  

2019. június 24-28. OLVASÓTÁBOR

 2019. június 24. és 28. között ismét olvasótáborba vártuk az általános iskolás korú gyermekeket. 

 A tábor 5 napján 8 és 16 óra között érdekes, hasznos és szórakoztató programokkal vártuk őket.

Hétfőn könyvtárunkban ismerkedési és önismereti játékokat játszottunk.

Szerveztünk könyvtárhasználati foglalkozást és vetélkedőt.

A gyerekek a programok között sokat játszhattak és barkácsolhattak.

 

Kedden kerékpártúrát szerveztünk a Duna-Dráva Nemzeti Park Dráva Kapu Bemutatóközpontjába Drávaszentesre.

Az 5 km biciklizés után kicsit megpihentünk, majd kisétáltunk a karámokhoz, ahol a magyar őshonos állatfajták közül láthattunk jónéhányat.

Aztán megtekintettük a kiállítást, majd egy kisfilmet néztünk a nemzeti park területén elő állatokról.

 

 Szerdán ellátogattunk a Barcsi Rekreációs Központba. A jó időben vidáman strandoltunk.

Délután könyvekkel ismerkedtünk s könyves játékokat játszottunk.

 

 

 Csütörtökön elvonatoztunk Szigetvárra.

Ott elsétáltunk a várba, s a Zrínyi 1566 programon vettünk részt.

Vezetővel megtekintettük a Zrínyi várat, majd korabeli fegyverbemutatót is láthattunk.

 

 

Pénteken Jeki Gabriellának, a Barcsi Természet és Állatvédő Egyesület képviselőjének vetítéses előadását hallhatták a gyerekek az állatvédelem fontosságáról.

Természetesen állatokról szóló regényeket és ismeretterjesztő könyveket is ajánlottunk nekik.

Emellett egy nagy ugrálóváron játszhattak könyvtárunk udvarán. 

A tábor zárásaként üdítőivó és csokievő versenyt rendeztünk.

2019. június 1. Gyermeknap

2019. június 1-jén gyermeknap alkalmából "Ha zene szól..." címmel Rosta Géza előadását hallhatták sz érdeklődő gyermekek és szüleik, nagyszüleik.

 

 

 2019. május 6-12.

KÖZÖSSÉGEK HETE RENDEZVÉNYSOROZAT

Ismerjük meg a közösségeinkben rejlő értékeket!

2019. május 6-10. Keressük értékeinket! - Helytörténeti nyomozás

 

2019. május 10. Nyílt nap 

A nyílt nap során délelőtt 80 óvodás kisgyermek a GRIMASK SZÍNHÁZ előadásában láthatta "A kiskakas gyémánt félkrajcárja" című mesét. 

 

Szomor-Horváth Georgina könyvtáros „Spray paint art” képek készítését mutatta be.

 

Eközben a gyermekkönyvtárban kézműves foglalkozás várta a gyerekeket.

 

16 óra után a virtuális valóságban fénykardozhattak, valamint STAR WARS szereplőkkel fényképezkedhettek a lelkes érdeklődők. A hozzánk betérők zsíros és lekváros kenyérrel csillapíthatták éhségüket. 

 

2019. május 4. Barkácsolás anyák napjára

 

2019. április 13. Húsvét a könyvtárban 

Húsvétra készülve 2019. április 13-án a GRIMASK SZÍHÁZ: Hoppá! című humoros előadását láthatták az érdeklődő gyerekek és szüleik.

 

2019. április 11. A magyar költészet napja 

2019. április 11-én a magyar költészet napján  könyvtári órát és kiállítást rendeztünk.
A honismereti gyűjteményünk napilapjainak ünnepi írásaiból válogattunk. A vitrinben eredeti dokumentumokat láthattak az érdeklődők. 
A könyvtári órán a Barcsi Arany János Általános Iskola diákjai vettek részt.

 

 

2019. április 8. Zenélő versek

A magyar költészet napja alkalmából április 8-án a Csudatáska Társulat Csuda Mini csapata megzenésített verseket adott elő könyvtárunkban. A rendezvényen a Barcsi Arany János Általános Iskola és a Barcsi Deák Ferenc Általános Iskola felső tagozatos tanulói vettek részt.

 

2019. április 6. Húsvéti barkácsolás

 2019. április 6-án rengeteg gyermek és szülő vett részt a húsvéti barkácsoláson könyvtárunkban.

A gyerekek csuhé pillangókat,  textil nyuszikat és fakanál bábokat készítettek, élő nyuszikat is simogathattak.
A kézműveskedést Horváth Gizella és Jobbágyné Kréth Éva vezette.

 

2019. március 21-28. Internet Fiesta

2019. március 22. A víz világnapja

2019. március 21. és 28. között az INTERNET FIESTA és a VÍZ VILÁGNAPJA alkalmából óvodai csoportok látogattak el könyvtárunkba. Játékos foglalkozásokon beszélgettünk a Föld vízkészlete megőrzésének fontosságáról, és az tiszta víz egészségmegőrzésben való szerepéről.

 

 2019. március 13.  Városi vers- és prózamondó verseny 1848. március 15. tiszteletére

 

2019. március 13-án Barcs Város Önkormányzatának felhívására ismét megrendeztük a városi vers- és prózamondó versenyt, az általános iskolák alsó tagozatos tanulói számára.

Idén 18 kisdiák versmondásával elevenítettük fel 1848. március 15-e dicsőséges pillanatait, hajtottunk fejet a hősök emléke előtt.

A versmondás előtt az ünnepi hangulatot gondolataival, zenével emelte Kovács Gábor muzsikus előadóművész.

A VERSENY DÍJAZOTTJAI:

1-2. osztály
1. helyezett: Horváth Máté Ádám - Arany János Általános Iskola - felkészítő: Szikinger Józsefné
2. helyezett: Ander Nimród - Arany János Általános Iskola - felkészítő: Szikinger Józsefné

3. helyezett: Csonka Attila - Deák Ferenc Általános Iskola - felkészítő: Gaják Gabriella

3-4. osztály:
1. helyezett: Kővári Enikő - Arany János Általános Iskola - felkészítő: Kollárics Erzsébet

2. helyezett: Rovacsek Kamilla - Arany János Általnos Iskola - felkészítő: Vincze Andrea

3. helyezett: Dancs Kristóf - Deák Ferenc Általános Iskola - felkészítő: Ács-Magyar Mercédesz

Különdíj: Vastag Emma - Arany János Általános Iskola - felkészítő:Kollárics Erzsébet
              Trapp Erik - Deák Ferenc Általános Iskola - felkészítő: Ács-Magyar Mercédesz

Szeretettel gratulálunk!  

2019. február 16. Farsangi barkácsolás

2019. február 16-án farsangi álarcokat készítettünk a hozzánk látogató gyerekekkel, szüleikkel, nagyszüleikkel. A vidám délelőttön sok szép álarc készült. A farsangi hangulatot emelte, hogy a könyvtárosok is jelmezbe öltöztek.

ADVENT A KÖNYVTÁRBAN

2018. december 22. "A hétmérföldes csizma"

2018. december 22-én a GRIMM-BUSZ SZÍNHÁZ tgjai érkeztek hozzánk.

"A hérmérföldes csizma" című meséjükkel kívántunk kedves kicsi és nagy olvasóinknak

szeretetteljes, békés karácsonyt.

2018. december 8. Adventi gyermekkoncert

2018. december 8-án, szombaton délelőtt a Vattacukor Zenekar adventi gyermekkoncertjével hangolódtunk a decemberi ünnepekre.

 

 

2018. november 17. Csuhévarázs a könyvtárban

2018. november 17-én, szombaton kézműveskedésre vártuk az érdeklődőket a gyerkekkönyvtárban.

Jobbágyné Kréth Éva, barcsi kézműves  mutatta be a csuhézás fortélyait gyerekeknek, felnőtteknek.

A délelőtt folyamán sok szép csuhévirág készült.

 

Országos Könyvtári Napok 2018.

2018. október 7. Könyves Vasárnap

2018. október 7-én, vasárnap, az Országos Könyvtári Napok keretében rendkívüli nyitva tartással vártuk a gyerekeket és a felnőtteket. 10 órakor a  NAPSUGÁR EGYÜTTES ŐSZKÖSZÖNTŐ koncertjét hallhatták a gyerekek, ezután arcfestésre is volt lehetőség. A gyerekek mellett a felnőttek is ingyenesen iratkozhattak be  könyvtárunkba.

2018. október 4. "Cilike, a hiszékeny egérke"

Az Országos Könyvtári Napok alkalmából október 4-én a Tekergő Bábszínház bábozott könyvtárunkban. A "Cilike, a hiszékeny egérke" című meséjüket a város 1-2. osztályos tanulói láthatták.

  

 2018. szeptember 22. - A NÉPMESE NAPJA 

A népmese napja alkalmából, 2018. szeptember 22-én  vendégünk volt a GRIMASK SZÍNHÁZ. Előadásukban "A kiskakas gyémánt félkrajcárja" című népmesét láthatták az érdeklődők. A kedves történetet közel 160 gyermek és felnőtt tekintette meg, a nézőközönség apraja-nagyja jól szórakozott. 

 

 

2018. szeptember 20. Bringás reggeli

A Barcsi Városi Könyvtár másodszor csatlakozott a Magyar Kerékpárosklub országos programjához.A Somogy megye helyszínei között ismét szerepelt a barcsi könyvtár. 2018. évben nőtt az érdeklődés a program iránt.

2018. szeptember 20-án a Bringás reggelin 7 órától 11 óráig vártuk a könyvtár elé kerekezőket, akik egy „zacskónyi” reggelit vehettek át. A használt könyvekből könyvvásárt is tartottunk.A reggelizők között iskolába igyekvő diákok, munkába siető felnőttek, a gyermeküket óvodába kísérő szülők gyermekükkel, vagy célzottan a program kedvéért tekerő felnőttek, és csoportosan érkező diákok voltak.

A Bringás Reggeli keretében délelőtt a gyermekkönyvtárba az óvodásokat vártuk egy ismeretterjesztő előadásra „Tekerj az egészségért” címmel. 

Köszönjük a programon való részvételt és a támogatást!

 2018. június 25-29. OLVASÓTÁBOR

 2018. júniusában ismét olvasótáborba vártuk az általános iskolás korú gyermekeket. 

 A tábor 5 napján 8.00 és 16.00 óra között érdekes, hasznos és szórakoztató programokkal vártuk őket.

Hétfőn a KÖNYVTÁR-NAPon könyvtárunkban ismerkedési és önismereti játékokat játszottunk.

Szerveztünk könyvtárhasználati foglalkozást és vetélkedőt.

A gyerekek a programok között egy nagy élő csocsón játszhattak az udvaron.


Kedden, a ZÖLD-NAPon, kerékpártúrát szerveztünk a BÓK Horgásztanyára.

Az 5 km biciklizés után előadást tekintettünk meg a Barcs és Vidéke Horgászegyesület elnökétől a horgászatra vonatkozó lehetőségekről és szabályokról.

Azután felmásztunk a madárlesre és elsétáltunk a vízpartra is.

Szerdán TŰZOLTÓ-NAPot tartottunk.

Reggel egy barcsi nagypapa, Jakabos Miklós  saját tűzoltós meséit mondta el a gyerekeknek.

Aztán strandoltunk a Barcsi Rekreációs központban.

Délután a Barcsi Tűzoltóságra látogattunk el. 


Csütörtökön, a LÁTÓ-NAPon a reggeli könyves játék után a Vakok és Gyengénlátók Somogy Megyei Egyesületének képviselői tartottak szemléletformáló játszóházat a gyerekeknek. 

Ennek során a kisdiákok találkozhattak látássérültekkel, velük beszélgetve megismerkedhetnek mindennapjaikkal, segédeszközeikkel, amelyeket játékos formában ki is próbálhattak.

Vendégünk volt egy fiatal látássérült hölgy is, vakvezető kutyájával.

 

Pénteken, az ÁLLATI JÓ NAPon a Barcsi Természet és Állatvédő Egyesület képviselőjének vetítéses előadását hallhatták a gyerekek az állatvédelem fontosságáról. Természetesen állatokról szóló regényeket és ismeretterjesztő könyveket is ajánlottunk nekik.

Emellett egy nagy ugrálóváron játszhattak könyvtárunk teraszán. 

A tábor zárásaként üdítőivó és csokievő versenyt rendeztünk.2018. május 19. GYERMEKNAP A KÖNYVTÁRBAN

A Nemzetközi Gyermeknap alkalmából 2018. május 19-én, szombaton zenés bábszínházzal vártuk az érdeklődőket. A Zirano Színház - "Babaszem Jankó" című bábjátékát nézve a  gyermekekkel, szüleikkel és nagyszüleikkel vidám délelőttöt töltöttünk együtt.

2018. május 5. Anyák napjára készültünk

2018. május 5-én délelőtt könyvtárunkban sok kisgyermekkel együtt készítettünk apró ajándékokat és papírvirágot az édesanyáknak, nagymamáknak.

2018. Költészet napja

2018. április 13. "Trendhagyó irodalomóra"

2018. április 13-án, pénteken kiskamasz gyermekekkel ünnepeltük meg a költészet napját könyvtárunkban.

A Kávészünet együttes tartott "Trendhagyó irodalomóra" címmel koncertet, amelyen megzenésített verseket hallhattunk.

A számok közben József Attila: Mama című versét Hatta Fruzsina, Petőfi Sándor: Itt van az ősz, itt van újra című versét Boncz Márton adta elő.

2018. március 24. Húsvét a könyvtárban

2018. március 24-én, szombaton Rosta Géza előadóművésszel együtt készültünk a közelgő húsvéti ünnepre.  Fülbemászó dalokkal, közös zenéléssel nagyon jó hangulatban telt a délelőtt könyvtárunkban.

 

  

2018. március 22-28. Internet Fiesta könyvtárunkban

2018. március 22. és 28. között az INTERNET FIESTA és a VÍZ VILÁGNAPJA alkalmából óvodai csoportok látogattak el könyvtárunkba. Játékos foglalkozásokon beszélgettünk a Föld vízkészlete megőrzésének fontosságáról, és az tiszta víz egészségmegőrzésben való szerepéről.

2018. március 7. Városi vers- és prózamondó verseny 1848. március 15. tiszteletére

 2018. március 7-én Barcs Város Önkormányzatának felhívására ismét megrendeztük a városi vers- és prózamondó versenyt, az általános iskolák alsó tagozatos tanulói számára.

Idén 20 kisdiák versmondásával elevenítettük meg 1848. március 15-e dicsőséges pillanatait, hajtottunk fejet a hősök emléke előtt. 

A versmondás előtt a gyerekek alkalomhoz illő megzenésített verseket hallhattak Figura Ede előadóművész tolmácsolásában. 

A VERSENY DÍJAZOTTJAI:

1-2. osztály: 1. helyezett:  Ander Nimród -        felkészítő: Jáger Adél

                   2. helyezett:  Gali Laura -             felkészítő: Szabóné Boros Szilvia

                   3. helyezett:  Szakos Csanád -      felkészítő: Szabóné Boros Szilvia

                       Különdíj:   Horváth Máté -        felkészítő: Jáger Adél

3-4. osztály: 1. helyezett:  Rovacsek Kamilla -   felkészítő: Pandurné Kustra Adrienn

                   2. helyezett:  Boncz Márton -        felkészítő: Gaják Gabriella

                   3. helyezett:  Nargang Marcell -    felkészítő: Gaják Gabriella

                        Különdíj:  Trapp Erik -             felkészítő: Dobnya Vera

                                      MINDEN VERSMONDÓNAK GRATULÁLUNK!

  

 

2018. február 3. Farsangi barkácsolás

2013. február 3-án a gyermekkönyvtárban farsangi álarckészítésre vártuk a gyerekeket. Szebbnél szebb vidám álarcok készültek a kreatív kicsik és szüleik munkájának eredményeként.

 

 

 

2017. december 16. Advent a könyvtárban

Könyvtárunkban 2017. december 16-án, szombaton adventi mesedélelőttre vártuk a gyerekeket. A Grimm - Busz Színház utazott el hozzánk Szegedről. Egy vidám, ünnepi délelőttöt töltöttünk együtt a gyerekekkel, szülőkkel, nagyszülőkkel. 

 

2017. december 9.  Advent a könyvtárban

Könyvtárunkban 2017.  december 9-én, szombaton, a Grimask színház "Tele...puttony" című előadásával köszöntöttük a második adventi hétvégét. A vidám és megható mese után közös énekkel vártuk a Mikulást, aki mindenki nagy örömére meg is érkezett.

 

 

ORSZÁGOS KÖNYVTÁRI NAPOK 2017.

2017. október 7. "Könyves szombat"

Idén az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozathoz csatlakozva a  Barcsi Városi Könyvtárban "Könyves Szombatot" is rendeztünk. 

Október 7-én ez alkalomból a felnőtt olvasók ingyen iratkozhattak be intézményünkbe. A Hangoló Zenés Színház pedig "Vízivilág" című előadásával szórakoztatta kicsiket és nagyokat. Sok kisgyermekkel és felnőttel együtt egy igazán kellemes délelőttöt töltöttünk el.

 

2017. október 5. "VARÁZSÓRA" - ORSZÁGOS KÖNYVTÁRI NAPOK

Az ORSZÁGOS KÖNYVTÁRI NAPOK rendezvénysorozathoz csatlakozva 2017. október 5-én "Varázsóra" címmel a rendhagyó fizika órán vehettek rész a barcsi iskolák 7. osztályosai. Az érdekes kísérleteket Dr. Szász János a Csodák Pécsi Palotája Alapítvány előadója mutatta be. A fiatalok és a felnőttek is okosodtak és közben sokat nevettek a tudományos és szórakoztató előadáson.

 

 

2017. október 4. "ZENÉLŐ MESEKUCKÓ"

Az ORSZÁGOS KÖNYVTÁRI NAPOK keretében 2017. október 4-én, Sarkadi Kiss János: "Zenélő Mesekuckó" című előadását láthatták a város óvodásai. Az óvodásoknak nagyon tetszett a mese a kiscicákról, amelyet zeneszó és közös éneklés színesített.

 

 

2017. szeptember 30. A NÉPMESE NAPJA

2017. szeptember 30-án, szombaton, a Gyermekkönyvtárban együtt ünnepeltük Benedek Elek mesegyűjtő születésnapját, azaz a NÉPMESE NAPJÁT. Ennek alkalmából a Grimask Színház "Nem félünk a farkastól, avagy a három kismalac" című zenés bábjátékát láthatták gyerekek és felnőttek. A vidám népmesén nagyon jól szórakoztunk.

 

2017. szeptember 28. "BRINGÁS REGGELI"

A Barcsi Városi Könyvtár első alkalommal csatlakozott a Magyar Kerékpárosklub „Bringás Reggeli” országos rendezvényéhez.
2017. szeptember 28-án reggel 7 órától 11 óráig a könyvtár épülete előtt vártuk a kerékpárral érkezőket. Közel 200 fő vett részt a programon. Ehhez kapcsolódóan 10.30 órakor 45 óvodás látogatta meg könyvtárunkat. A kisgyermekek a Bringás Reggeli programról, a kerékpározás hasznosságáról, és az egészséges életmódról hallgattak előadást. Az óvodásokat túrórúdival és almával vendégeltük meg. Köszönjük a felajánlásokat támogatóinknak, akik támogatása és felajánlásai nélkül nem tudtuk volna megszervezni a programot.
Támogatóink: Barcs Város Önkormányzata
                    Barcs Város Óvodája és Bölcsődéje- Konyha, Szent László u. 13.
                    ASADekor Stúdió

 

 

2017. június 26-30. OLVASÓTÁBOR

 2017. júniusában ismét olvasótáborba vártuk az általános iskolás korú gyermekeket.

A tábor 5 napján 8.00 és 16.00 között érdekes programokkal vártuk a gyerekeket.

 

 

 2017. június 27-én kedden kerékpártúrát szerveztünk a Duna-Dráva Nemzeti Park Dráva Kapu Bemutatóközpontjába Drávaszentesre. Az 5 km biciklizés után előadást tekintettünk meg a Duna-Dráva Nemzeti Parkról. Azután felmásztunk a kilátóba. Majd kisétáltunk a réte, ahol a magyar őshonos állatfajták közül láthattunk jónéhányat.

2017. június 28-án szerdán ellátogattunk a Barcsi Rekreációs központba. A jó időben vidáman strandoltunk. Délután a Barcsi Természet és Állatvédő Egyesület képviselőjének vetítéses előadását hallhatták a gyerekek a természetvédelem és az állatvédelem fontosságáról. Természetesen állatokról szóló regényeket és ismeretterjesztő könyveket is ajánlottunk nekik.

 

 

2017. június 29-én csütörtökön MESENAPot tartottunk.

Először MESETOTÓT és MESELOTTÓT töltöttek ki a gyerekek. Ezután két csoportra osztottuk őket. Egyik  csoporttal könyvajánló játékokat és mesevetélkedőt játszottunk a gyermekkönyvtárban. A másik csoportot pedig egy nagy ugrálóvár várta a könyvtárunk udvarán. Természetesen a csoportok többször helyet cseréltek. 

 

 

 

2017. június 30-án ismét a Barcsi Rekreációs Központba mentünk strandolni.

Délután Kovács - Muzsikus Gábor előadóművész "Zenetarisznya" című műsorával szórakoztatta a gyerekeket. A zenés pogramban a mesék és a versek egyaránt jelen voltak. Nagyon érdekes, saját készítésű hangszerek megszólaltatásával  is színesítette a délutánt az előadó.

Ezután a gyerekek Kovács - Muzsikus Gábor vezetésével saját hangszereket is készíthettek. A tábor zárásaként üdítőivó és csokievő versenyt rendeztünk.

 

 

 

2017. május 20. GYERMEKNAP A KÖNYVTÁRBAN

A Nemzetközi Gyermeknap alkalmából 2017. május 20-án, szombaton zenés mesével vártuk az érdeklődőket. A  gyermekekkel, szüleikkel és nagyszüleikkel  vidám délelőttöt töltöttünk együtt.

 

2017. május 8-12. KÖZÖSSÉGEK HETE RENDEZVÉNYSOROZAT

Ismerjük meg a közösségeinkben rejlő értékeket!


2017. május 8. A Barcsi Természet- és Állatvédő Egyesület bemutatkozása

A Közösségek hete rendezvénysorozat 1. napján a Barcsi Természet és Állatvédő Egyesület mutatkozott be az érdeklődőknek.

A barcsi óvodákból 3 csoportban érkeztek a gyerekek,  projektoros diavetítéses előadáson ismerkedhettek meg az egyesület munkájával, a természetvédelem és az állatvédelem fontosságával.  Az előadás után nagy örömmel simogathattak meg néhányat az egyesület kutyái közül.

 

2017. április 8. Hol lakik a nyúl?

2017. április 8-án a PESTI SZÍNHÁZ színészei látogattak el könyvtárunkba. A "HOL LAKIK A NYÚL?" című zenés előadásukat hallgatva készültünk együtt a gyerekekkel és szüleikkel a közelgő ünnepre, a húsvétra. 

 

2017. március 18. "Daloló hónapok" -Tavaszköszöntő

2017. március 18-án RIBIZLI BOHÓC jött el könyvtárunkba.

Segítségével a gyerekekkel együtt verssel, zenével, nevetéssel köszöntöttük a tavaszt.

 

 2017. március 8.  Városi vers- és prózamondó verseny 1848. március 15. tiszteletére

 2017. március 8-án Barcs Város Önkormányzatának felhívására ismét megrendeztük a városi vers- és prózamondó versenyt, az általános iskolák alsó tagozatos tanulói számára.

Idén 22 kisdiák versmondásával elevenítettük meg 1848. március 15-e dicsőséges pillanatait, hajtottunk fejet a hősök emléke előtt. 

A versmondás előtt a gyerekek alkalomhoz illő megzenésített verseket hallhattak Kovács - Muzsikus Gábor előadóművész tolmácsolásában. 

A verseny díjazottjai: 1-2. osztály: 1. helyezett:  Rovacsek Kamilla

                                                  2. helyezett:  Oblián Liliána

                                                  3. helyezett:  Dancs Kristóf

                                                   Különdíj:      Ambrus Marcell

                              3-4. osztály:  1. helyezett:  Horváth Panni

                                                  2. helyezett:  Boncz Márton

                                                  3. helyezett:  Koósz Olívia

                                                    Különdíj:     Takács Karola

                                      MINDEN VERSMONDÓNAK GRATULÁLUNK!

 

Gyermekkönyvtári élet 2016. 

2016. december 17. Advent a könyvtárban

GRIMM-BUSZ SZÍNHÁZ - "Karácsony"

2016 december 17-én a GRIMM - BUSZ SZÍNHÁZ utazott el hozzánk Szegedről. 

A "KARÁCSONYI MANÓK" című zenés meséjével igazi ünnepi hangulatot varázsoltak a gyermekek számára könyvtárunkban. 

 

 2016. december 3. Advent a könyvtárban

 Könyvtárunkban 2016. december 3-án RIBIZLI BOHÓC vezetésével versekkel és dalokkal, mókával és kacagással vártuk a Mikulást. A várva-várt nagyszakállú meg is érkezett, és szaloncukorral kínálgatta a vidám gyerekeket.

 

2016. november 19. "Ördöngös Jankó"

2017. november 19-én ismét zenés-mesés délelőttre vártuk a gyerekeket. A GRIMASK SZÍNHÁZ előadásában láthattuk az "Ördöngös Jankó" című vidám és tanulságos mesét, gyermekek és felnőttek nagy örömére.

 

2016. október 9. Országos Könyvtári Napok 

Könyves Vasárnap

Idén az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozathoz csatlakozva a  Barcsi Városi Könyvtárban "Könyves Vasárnapot" is rendeztünk. 

Október 9-én, vasárnap ez alkalomból rendkívüli nyitva tartással, 9-12 óra között vártuk az érdeklődőket. A felnőtt olvasók ingyen iratkozhattak be intézményünkbe. A Hangoló Zenés Színház pedig "ZENEBONA" című előadásával szórakoztatta kicsiket és nagyokat. Sok kisgyermekkel és felnőttel együtt egy igazán kellemes délelőttöt töltöttünk el.