Bélavár a BarcsMédián

Vén fák ösvénye Bélaváron

A nyáron kezdték építeni és már látogatható Kerékhegy természeti értékeit, tájtörténetét, valamint a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi célú erdőkezelését bemutató tanösvény Bélaváron.

Az FVM által támogatott mintegy 2 kilométer hosszú famatuzsálemekkel szegélyezett útvonal során a látogató felfedezheti az egykori bélavári községi legelő helyén díszlő óriási erdei fenyőt is, amely 429 centiméteres mellmagassági kerületével fajának jelenleg ismert legnagyobb hazai példánya.

Átfogó képet nyújt egy-egy séta a Duna-Dráva Nemzeti Park saját vagyonkezelésű erdeiben végzett természetvédelmi célú erdőkezeléséről, valamint megtekinthető Dél-Somogy talán leghangulatosabb pincesora is. 2010.10.11

Öten lennének polgármesterek Bélaváron

Polgármestert választanak vasárnap Bélaváron; a tisztségért öt független jelölt indul. A Dráva közeli, mintegy 400 lakosú településen a korábbi polgármester, Újfalvi Jánosné áprilisban bekövetkezett halála miatt írták ki az időközi választást. A választási névjegyzék szerint 330 helyi lakos adhatja le voksát a jelöltekre, kettő közülük jelenleg a négytagú képviselőtestület tagja. Egyikük Pápa László alpolgármester, aki a haláleset óta viszi az ügyeket a dél-somogyi településen. 2011.08.03

Polgármestert választanak Bélaváron

Polgármestert választanak vasárnap - augusztus 7-én Bélaváron; a tisztségért öt független jelölt indul tájékoztatta Kálmán László jegyző szerdán az MTI-t.

A mintegy 400 lakosú településen a korábbi polgármester, Újfalvi Jánosné (független) áprilisban bekövetkezett halála miatt írták ki az időközi választást. A választási névjegyzék szerint 330 helyi lakos adhatja le voksát a jelöltekre - közölte a jegyző, hozzátéve: kettő közülük jelenleg a négytagú képviselőtestület tagja. Egyikük Pápa László alpolgármester, aki a haláleset óta viszi az ügyeket a dél-somogyi településen.  2011.08.04

Változik a vízszolgáltató Bélaváron, Heresznyén, Vízváron

A korábban a megye más területeihez viszonyítva mindig olcsóbb vízszolgáltatást igénybe vevő Bélaváron, Heresznyén és Vízváron a hónap végén lejár a koncessziós szerződés a korábbi szolgáltatóval, a V+D Viziközmű Üzemeltető és Szolgáltató Bt-vel. A települések képviselői a napokban határoztak a jövő évi változásokról. Pápa László Bélavár polgármestere elmondta: január elsejétől a legfontosabb újdonság, hogy ezentúl az önkormányzatok fogják üzemeltetni a hálózatot. Hozzátette: a szolgáltatási díjak azonban a 2011-eshez hasonlóak maradnak, nem emelkednek: a csatornadíj bruttó 275 forint, míg a vízdíj bruttó 275 forint lakossági fogyasztók esetén, míg közületeknek 320 forint lesz. 2011.12.30

Vízvár és Bélavár a barcsi járásban

A korábbi elképzelésekkel ellentétben a jelenleg kistérségi határon álló Bélavár és Vízvár - lakossági kérésre és az önkormányzatok nyomós maradási indokaira való tekintettel - mégis a barcsi járáshoz tartozhat majd - mondta el Juhász Tibor kormánymegbízott Barcson a hétvégén, leendő járásközpontokat érintő látogatása során. A két települést a korábbi tervek szerint Csurgóhoz csatolták volna. A Somogy Megyei Kormányhivatal vezetője Karvalics Ottó barcsi polgármesterrel folytatott szakmai megbeszélést pénteken a barcsi járás kialakításáról. A sajtótájékoztatón elhangzott nyolc járás lesz Somogyban, ennek egyik központja Barcs. A hivatal 2013-ra állhat fel, helyszíne a barcsi Polgármesteri Hivatal lesz. Juhász Tibor elmondta: már körvonalazódnak a pontos feladatok, és az már biztos, hogy az építési hatósági feladatok ellátása marad az önkormányzatoknál. 2012.06.03.

Elveszti önállóságát Bélavár

A leendő járások új körjegyzőségek kialakítását is jelentik, melyek létszámhoz kötött elvárások lesznek a településektől. A barcsi kistérség települései a legfrissebb hírek szerint együtt folytatják majd a megkezdett munkát a járásban is, de több település elveszti önállóságát, pl Bélavár is. Nekik ezentúl körjegyzőségben kell működniük.A település vezetése, most a vízvári polgármesterrel együtt próbálják megtalálni az új helyüket, és az új partnereket. A téma kapcán a polgármesterek szolgálnak információkkal a hétvégi Kincseskamrában, mely szombaton fél tíztől hallható az Aqua Rádióban. 2012.06.14.

A bélavári tanösvényre hívja a túrázókat a DDNP

A Bélavári tanösvényre hívja túrázni a természetkedvelőket a hónap végén a Duna Dráva Nemzeti Park. A szeptember 29-ei kirándulás során a Közép-Dráva-völgy és a Nyugat-Belső-Somogy kistájak határán barangolnak majd a résztvevők. Megismerkedhetnek a napjainkra csak kis területen fennmaradt, ritkaságnak számító síkvidéki bükkössel és annak élővilágával, az egykori homokpuszták legelőinek helyén ültetett erdőkkel és az azokban folyó gyakorlati természetvédelmi munkálatokkal. Végigjárhatják hazánk e tájegységében sok helyütt fellelhető egykori futóárkok egy kisebb szakaszát, az oda épített lőállással együtt, amelyek sok évtizeddel ezelőtti idők máig fennmaradt tanúi. A séta során a kirándulók érintik a Kerék-hegyet, ahol a hagyományosan művelt szőlők, és gyümölcsösök mellett vezet majd az út. 2012.09.16.

Bélavár a Kincseskamrában

Sikeres volt az elmúlt évi Start munkaprogram Bélaváron, nyilatkozta a polgármester az Aqua Rádiónak. A Kincseskamra című műsorban, szombaton Pápa László elmondta, hogy a kertészet fedezte a közétkeztetés és óvoda zöldségfogyasztását, míg a keltetőkkel ellátták naposcsibékkel a falut. A sikernek köszönhetően az idei évben is pályáztak a program folytatására, sőt fejlesztést is terveznek. A tervek szerint tenyészállat nevelést és tartást is indítanak. 2013.03.02.